Over mij

Marlanda, kunstanares

Heyhey, wat leuk dat je er bent

Mijn naam is Marlanda Brandwijk, geboren in 1962 als 4de en laatste kind in een liefdevol gezin. Een zakengezin. Alles draaide om het eigen bedrijf van mijn ouders. Felle discussies vonden plaats rond de eettafel, over politiek, geloof, popmuziek en…. de zaak. Er was weinig ruimte voor kunst en cultuur, muziek daarin tegen was wel weer erg belangrijk. Alle broers bespeelde een instrument en/of speelde in een bandje.

Iets maken wat er nog niet was

Ik heb er altijd met hart en ziel van genoten, iets scheppen wat er nog niet eerder was is een heerlijke sensatie die mij ongelooflijk veel energie geeft en waar ik intens blij van kan worden. Wat mij aantrekt in het creatief bezig zijn is dat je iets maakt wat er nog niet eerder was en nog niet eerder bestond. Verder geeft het me ontspanning, wordt ik er blij van en vergeet ik even alles om mij heen. Het bezig zijn met kunst brengt tenslotte ook iets vanuit mijn diepste “zijn” naar boven.

De passie voor kunst komt van mijn vader

Mijn vader bespeelde geen instrument maar had in zijn jonge jeugd ooit wel eens voor de radio gezongen, zo vertelde hij ons altijd. Of het verhaal op enige waarheid stoelt weet niemand en mijn vader kan ik het helaas niet meer vragen. Hij hield ook van schilderen, met olieverf. Een autodidact zou je hem kunnen noemen want ik geloof niet dat hij ooit les heeft gehad.

Verder hield hij ook van kitsch, oude katholieke kerken met grote glas in lood ramen en Maria beelden, dit tot grote ergernis van mijn moeder die daar juist weer helemaal niets mee had. Mijn vader leerde mij om kubussen te tekenen, en huizen met schuinen daken, en hoe je diepte kon aanbrengen in je tekening door de weg van breed naar smal te tekenen.

Mijn creativiteit

Mijn creativiteit begon al heel vroeg als peuter in de zandbak. Volgens mijn moeder vond ik het namelijk heerlijk om te spelen met zand en een beetje water. Ik was veel op mijzelf aangewezen en kon mezelf zeer goed vermaken. Ik fantaseerde de hele dag. Bij gebrek aan een poppenhuis maakte ik van dubbel gevouwen ansichtkaarten een opstelling op de grond zodat er allerlei kamertjes ontstonden waar ik mee kon spelen.

Ik kleurde veel en tekende van alles na. Omdat 1 van mijn tantes mode ontwerper was tekende ikzelf graag modellen met mooie lange jurken met pofmouwtjes en parasolletjes. Ik zou ze nu nog zo kunnen tekenen. Ik herinner mij ook nog goed een zeldzame keer dat ik naast mijn vader zat en met olieverf op een echte canvas een 3 dimensionaal huis mocht schilderen.

Op de middelbare school gingen we met de klas naar het Kröller Muller museum op de Veluwe. Terwijl het grootste deel van de klas zich stuk verveelde, voelde ik mij als een vis in het water. Ik heb daar toen 2 kleine posters gekocht, waaronder 1 van Monet (bridge over a pond of water lilies). De lieflijke kleuren en zachte penseel streken, de mooie lichtinval, ik vond en vind het gewoon een plezier om naar te kijken.

Mijn carrière

Wanneer men aan mij als klein meisje vroeg wat ik later wilde worden wist ik echter zeker dat ik in het bedrijf van mijn ouders wilde werken, maar ook brandweervrouw, vrachtwagenchauffeur of zangeres leken mij leuk. Ik wilde echter absoluut niet de hele dag achter een bureau zitten. Maar dingen gaan vaak heel anders. Ik ben geen zangeres of brandweervrouw geworden en ben juist wel achter een bureau terecht gekomen, de hele dag starend naar een rechthoekig scherm.

Ach, en de kunst?

Marlanda Brandwijk maakt kunst

Die is ver naar de achtergrond verdwenen. Daar gunde ik mijzelf geen tijd, geld, energie of ruimte meer voor. Pas rond mijn 36ste wist ik wel het antwoord op de vraag wat ik had willen worden. Ik had aan het kunstacademie willen studeren.

Nu vraag ik mezelf af waarom ik toen destijds nooit die stap heb gezet. Ik kan wel allerlei redenen bedenken zoals verlegen en introvert, vast niet goed genoeg, onzeker en bang. Wellicht vond ik ook dat ik eerst mijn kinderen moest groot brengen, eerst carrière moest maken, eerst geld moest gaan verdienen, eerst al het andere.

Mijn kunst carrière

Omdat mijn vader schilderde met olieverf dacht ik dat dit ook het beste bij mij zou kunnen passen. Ik heb, toen ik ergens begin 20 was, een cursus aquarelleren gevolgd en dat vond ik ook erg leuk maar ben daar nooit verder mee gegaan.  Jaren later op les gegaan bij een kunstenares is Rhenen en daar alleen maar met olieverf geschilderd. Heerlijk om te doen, eindeloos mengen, nat in nat. Nu, weer eens 20 jaar later, zie ik dat deze schilderijen totaal zijn dicht gesmeerd. Er is niets spannends aan en laat ook geen ruimte voor enige verbeelding over.

Hobby-matig heb ik dus hele leuke cursussen en workshops gevolgd.

  • Tekenen
  • Aquarelleren
  • Klei
  • Raku-stoken
  • Schilderen

Door al deze workshops ontdek ik steeds meer dat ik toch het liefst met mijn handen bezig ben. Letterlijk mijn handen vies maken, vinger verven noemt mijn dochter het. Het materiaal voelen, uitsmeren. Het zat er immers al heel vroeg in, daar in die zandbak met water. Houtskool en oliepastels (wat aanvoelt als lippenstift) zijn de materialen waar ik graag mee werk, afgewisseld met klei. Na jaren gewerkt te hebben op kantoor heb ik medio 2021 mijn baan opgezegd en de stap genomen om aan het voorbereidende jaar van de vrije academie voor beeldende kunst te starten. Eindelijk……

Mijn inspiratiebron

Inspiratie haal ik uit heel veel dingen die ik zie of hoor. Soms is dat een afbeelding op Pinterest, een tijdschrift of iets uit de natuur. Ook andermans kunst kan mij inspireren. Graag zou ik meer gebruik willen maken van de toevalligheden die zich voordoen wanneer ik kunst maak. Ik hoop hiermee dan ook de dingen die per toeval (per ongeluk) gebeuren meer in de schijnwerper te kunnen plaatsen.

Wat ik nog graag zou willen proberen..

Gooien met verf lijkt me enig. Modernere kunst maken die lekker schuurt wanneer je er naar kijkt. Mixed media, dus allemaal verschillende media’s tegelijk in 1 object of doek verwerken. Schilderen op oude tent doeken, een enorm groot werk maken. Textiel bedrukken met 1 van mijn werken als afbeelding erop. Maar ook een gaaf groot object maken van klei, raku gestookt of gewoon hele gekke dingen maken die nergens op slaan, geen functie hebben maar toch leuk zijn om naar te kijken.

Nieuwsgierig naar mijn werk?

Ben je nieuwsgierig naar mijn kunstwerken? Kijk dan eens op mijn portfolio of neem een kijkje op mijn Instagram. Op Instagram post ik regelmatig nieuwe kunst en behind the scenes foto’s. Ik zou het leuk vinden als je mij volgt. Heb je vragen, laat dan een berichtje achter via het formulier op de contactpagina of een DM op Instagram.

Schuiven naar boven